10 Σεπτεμβρίου 2018

Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

“Café Joyeux” – το εύθυμο καφέ

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora
Άνοιξε τις πόρτες του στο Παρίσι το δεύτερο “Café Joyeux” παρουσία της Brigitte Macron και μαζί με αυτό ένας νέος τύπος επιχειρήσεων είναι πια πραγματικότητα*. Με σλόγκαν “σερβιρισμένο από καρδιάς” το ιδιαίτερα εύθυμο προσωπικό του προσφέρει μια μοναδική εμπειρία καφέ που εμπεριέχει πολύ συναίσθημα.

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

“Γινόμαστε δυνατοί όταν αποδεχόμαστε την τρωτότητα”

Ο επιχειρηματίας Yann Bucaille Lanrezac παράλληλα με τον όμιλο Emeraude, ο οποίος ειδικεύεται στην πώληση πλαστικών και το πεντάστερο ξενοδοχείο Castelbrac, φοιμήζεται για την εμπλοκή του σε εκπληκτικές ενέργειες. Η τελευταία ήταν το άνοιγμα στο κέντρο της Rennes ενός πρώτου “Café Joyeux” τον Δεκέμβριο του 2017. Πρόκειται για ένα καφέ όπως κάθε άλλο, “αλλά το προσωπικό είναι κυρίως διανοητικά μειονεκτούν”, λέει ο Yann Bucaille Lanrezac.

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

Ο επιχειρηματίας αποφάσισε να δείξει ότι αυτοί οι “διαφορετικοί” άνθρωποι έχουν τη θέση τους στον κόσμο της εργασίας μετά τη συνάντησή του με ένα νεαρό με αυτισμό που έψαχνε για δουλειά. Όταν του είπε ότι δεν είχε δουλειά να του προσφέρει, ο νεαρός είπε ότι δεν ήταν δίκαιο, γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος στην εταιρεία.

Ένας παλιός ναυτικός

Δεν χρειάστηκαν περισσότερα για να ξεκινήσει ο Yann Bucaille Lanrezac. Αυτός ο πρώην ναυτικός, παθιασμένος με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες – συμμετείχε στο Κύπελλο της Αμερικής στο Σαν Ντιέγκο το 1995 – ήδη, μέσω του ιδρύματος Emeraude Solidaire, ίδρυσε το Voile Solidaire “ένα ιστιοφόρο, μήκους 18 μέτρων, που διοργανώνει πάνω από πενήντα θαλάσσιες εκδρομές ετησίως στον κόλπο του Saint-Malo, για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες : άρρωστα παιδιά, ηλικιωμένους, μετανάστες, φυλακισμένους κτλ με αντίτιμο ένα ευρώ”*

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

Δεκάδες εργαζόμενοι με αυτισμό ή σύνδρομο Down

Ο Yann όμως δεν είναι ουτοπιστής και γνωρίζει τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει για να εισαγάγει με επιτυχία τους νέους υπαλλήλους του καφέ Joyeux. “Για αρκετές εβδομάδες, συνεργαζόμαστε στενά με την νέα ομάδα περίπου δέκα ατόμων, με αυτισμό ή σύνδρομο Down”
Προς το παρόν, το Ίδρυμα Emeraude Solidaire χρηματοδοτεί επίσης το “Café Joyeux” , αλλά ο ιδιοκτήτης του σκοπεύει να οικοδομήσει ένα πραγματικό δίκτυο καταστημάτων “Café Joyeux” μεσοπρόθεσμα, “εφόσον μπορούν να είναι κερδοφόρα”.

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1oraCafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

Ένα διαφορετικό καφέ στο Παρίσι

Το να βρίσκεσαι στο πιλοτήριο της Emerald δεν ήταν πάντα εύκολο. Ο όμιλος είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως βασικούς πελάτες εταιρείες που εδρεύουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Η σοβαρή πολιτική κρίση που συγκλόνισε τη χώρα το 1999 σχεδόν έφερε την εταιρεία στην χρεοκοπία. “Κατά τη συμβουλή των γαλλικών αρχών, πήγα στο Αμπιτζάν για να συναντήσω τους πελάτες μου που είχαν χάσει σχεδόν τα πάντα. Διαπραγματευόμουν την κλιμάκωση της πληρωμής των χρεών τους και συνέχιζα να τους προμηθεύω ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν”, υπενθυμίζει ο Yann Bucaille Lanrezac. Από τότε, η Emeraude έχει διαφοροποιήσει την πελατεία της κι ο Yann Bucaille ζει πιο άνετα. Σήμερα αφιερώνει το χρόνο του στη μάρκα Joyeux, ελπίζοντας να προσελκύσει εξωτερικούς συνεργάτες.

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται πειστικά. Ένα δεύτερο καφέ άνοιξε στο Παρίσι την άνοιξη. “Η συμμετοχή είναι σημαντική. Υπάρχει μερικές φορές ουρά στην πόρτα, λέει, αλλά ξέρω ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα”.

Cafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1oraCafe Joyeux - Το εύθυμο καφέ στο Παρίσι - 1ora

* Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ) αντιπροσωπεύει χιλιάδες πολύ διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν κοινά βασικά χαρακτηριστικά: ένα οικονομικό σχέδιο που εξυπηρετεί την κοινωνική χρησιμότητα, με ηθική εφαρμογή, δημοκρατική διακυβέρνηση και μια δυναμική ανάπτυξη με βάση την κινητοποίηση των πολιτών.

Αυτές οι εταιρείες ανοίγουν νέες διαδρομές επειδή προσπαθούν να παράγουν, να καταναλώνουν και να αποφασίζουν διαφορετικά. Από την κοινωνική δράση μέχρι τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις ΚΑΟ εργάζονται συχνότερα στον τριτογενή τομέα.

Η εποχή μας έχει ανάγκη από ωριμότητα και εντιμότητα σε κάθε έκφανση της όποιας δραστηριότητας. Η αλληλέγγυα στάση στα πράγματα είναι ένδειξη τόσο ωριμότητας, όσο και εντιμότητας. Μονόδρομος λοιπόν η πορεία της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αλλά και της ώριμης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.